Page 32 - 4SINIF HAFTALIK FOY OZETLER(020824)_240805_215038
P. 32
FEN BİLİMLERİ
FEN BİLİMLERİ
Sağlıklı bir hayat için tükettiğimiz besinlerin tazeliği ve doğallığı oldukça önemlidir. Taze tüke-
tilen besinler vitamin ve mineral açısından zengindir. Taze olmayan besinler vücudumuza yarardan
çok zarar verir.
Bozulan besinlerin tüketimi besin zehirlenmeleri-
ne neden olur. Bezelye, mısır, patates gibi besinler pa-
ketlenip soğutucularda bekletilir ve dondurulmuş olarak
tüketilebilir. Paketi yırtılmış dondurulmuş besinleri satın
almamalıyız. Dondurulmuş gıdaları çözüldükten sonra
tüketmemiz gerekir. Tekrardan dondurma, ısıtma işlemi
yapmamamız gerekir. Makarna, pirinç, yoğurt paketle-
nerek satılır.
Paketli ürünleri satın alırken son tüketim tarihleri-
ne dikkat etmeliyiz. Son tüketim tarihi geçen ürünleri sa-
tın almamalıyız. Ayrıca bu ürünleri satın alırken üzerin-
deki TSE damgalarına dikkat etmeliyiz. TSE damgasının
olması bu ürünlerin gerekli şartları taşıdığın,ı güvenle SKT: 01.07.21
TETT: 12.05.22
tüketebileceğimizi gösteren bir işarettir. Ketçap, mayo-
nez gibi gıdalar katkı maddesi kullanılarak üretildiği için
uzun süre rafta kalabilirler fakat içerdiği katkı maddeleri
sağlığımız için çok yararlı değildir.
Sebze ve meyveleri alırken bozuk, çürük olma-
masına dikkat etmeliyiz. Meyve ve sebzeleri satın alırken renk, koku ve tatlarına dikkat etmeliyiz.
Kuru baklagilleri alırken de küflenmemiş, böceklenmemiş olmasına dikkat etmeliyiz. Yumurta satın
alırken çatlak, kırık olmaması önemlidir. Beyaz ekmek yerine kepekli ya da esmer ekmek tüketmeli-
yiz. Daha az tuz oranına sahip yiyecekler tüketmeliyiz. Fazla tuz tüketimi vücudumuz için zararlıdır.
Hazır meyve suyu ve gazlı içecekleri tüketmemeliyiz. Bunların yerine ev yapımı meyve suyu,
komposto, hoşaf, ayran, limonata tüketmeliyiz. Daha önceden kullandığımız kızartma yağlarını tek-
rar tekrar kullanmamalıyız. Şekerli besinler tüketmemeliyiz. Çok şeker içeren yiyecekler yapmamalı-
yız.
Küflenmiş ekmeği, çürümüş sebzeleri tüketmemeliyiz. Meyve ve sebzeleri iyice yıkadıktan
sonra sonra tüketmeliyiz. Katkı maddesi içeren besinler yerine kendi ürettiğimiz yiyecekleri tüketme-
liyiz. Güvenmediğimiz yerlerden gıda alışverişi yapmamalıyız. Besinlerimizi uygun koşullarda sak-
lamalıyız. Konserve, turşu, kurutma gibi doğal saklama yollarını tercih etmeliyiz. Meyve ve sebzeleri
mevsiminde tüketmeliyiz.
Haftalık Ödev Föyü Özetler / 8. Hafta 32