Page 36 - 4SINIF HAFTALIK FOY OZETLER(020824)_240805_215038
P. 36

FEN BİLİMLERİ
                                                           FEN BİLİMLERİ
                     Sağlıklı bir hayat sürebilmek için her besinden yeteri miktarda tüketmeliyiz.
             Dengeli Beslenme: Yaşa ve cinsiyete göre ihtiyaç duyulan besinlerin değişik besin gruplarından
             alınması ve tüketilmesine denir. Dengeli beslenme amacıyla insanlara özgü beslenme listeleri öne-

             ren kişilere beslenme uzmanı ya da diyetisyen denir. Diyetisyenler her insanın yaşına, sağlık duru-

             muna, cinsiyetine göre farklı listeler düzenlerler. Bir insanın listesinde olan yiyecekler başka birinin
             listesinde olmayabilir. Listeler kişiye özgüdür. Dengeli beslenmeyen insanlarda bazı sağlık sorunları
             oluşabilir. Yetersiz beslenen kişiler hastalıklara daha kolay yakalanırlar ya da yakalandıkları has-

             talıkları daha zor atlatabilirler. Fazla beslenen insanlarda obezite gibi sağlık sorunları oluşabilir.

             Obezite karaciğer yağlanması, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıklarına sebep olur. Dengeli
             beslenmenin diğer adı da diyettir. Her besinin kendine özgü bir yapısı vardır. Vücudumuz için ge-
             rekli maddeleri değişik besinleri yeteri kadar tüketerek sağlayabiliriz.

             Perhiz: Sağlık sorunları nedeniyle bazı besinlerin alınamaması ya da az alınmasına denir. Uzun ve

             sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenmek oldukça önemlidir.

             Besin Piramidi: Sağlıklı beslenme için

             hangi besinden ne kadar tüketmemiz
             gerektiğini gösteren tablodur. Pirami-

             tin ilk basamağında  en fazla tüketti-
             ğimiz ve tüketmemiz gereken tahıl ve

             tahıl ürünleri yer alır. 2. basamakta ise
             sebze ve meyveler yer almaktadır. 3.

             basamakta et ve süt ürünleri yer alır-
             ken 4. basamakta ise yağlar ve tatlılar

             yer almaktadır.
             Besin İsrafı: hazırlanan  yemeklerin

             tüketilmemesi      sonucunda      oluşan
             durumdur. Öncelikli olarak tüketebi-

             leceğimiz kadar yemek yapmalıyız.
             Yemeklerimizi  mümkün  olduğunca

             günlük  tüketebileceğimiz şekilde hazırlamalıyız. Ekmek başta olmak üzere gıda israfının  önüne
             geçmeliyiz. Artan ekmeklerimizi çorbalarda, tatlılarda ve farklı tarifler kullanarak değerlendirmeli-

             yiz. Alışverişe çıkmadan önce ihtiyaç listesi yapmalıyız. Listemizde olmayan yiyecekleri almamalıyız.
             Çabuk bozulan besinleri öncelikli tüketmeliyiz. Artan yiyeceklerimizi uygun koşullarda saklamalıyız.

             Tabağımıza yiyebileceğimiz kadar yemek almalıyız.



              Haftalık Ödev Föyü Özetler / 9. Hafta              36
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41