Page 33 - 4. SINIF MODULER FEN BILGISI-BASKI(240724)
P. 33

2.ÜNİTE                                                                                 Besinlerimiz
                   2.ÜNİTE
                                                                                                           Besinlerimiz

                                                                                   ROBO X‘LE ÖĞRENELİM
                                                                                   ROBO X‘LE ÖĞRENELİM
                                                           DOĞAL BESİNLER

                  Sağlıklı bir yaşam için yediğimiz besinlerin taze ve doğal olması gerekir.  Sağlıklı beslenmenin ilk şartı
                  gıdaları en doğal haliyle (tarladan sofraya) tüketmektir. Bu yüzden tüketeceğimiz besinleri seçerken, satın
                  alırken,  pişirirken ve saklarken (muhafaza) çok dikkatli olmalıyız.

                                                    BESİNLERİ SAKLAMA YÖNTEMLERİ

                        Tuzlama         Tuzlanan besinler  sağlıklı bir ortamda saklanırsa bozulmaz.

                                        Besinlerin bünyesinde bulunan suyun uçurulması yani kurutma ile besinler-
                        Kurutma
                                        deki mikroorganizmalar işlevsiz hâle gelir.
                                        Dondurma işlemi ne kadar düşük sıcaklıkta olursa meyve ya da sebzeler
                       Dondurma         hücrelerinden o kadar az su kaybeder. Böylece  dokularının  bozulması da
                                        engellenmiş olur.
                                        Besinler teneke veya cam kaplar içerisinde yüksek sıcaklıktaki su içerinde
                       Konserve
                                        bekletilir.Böylece mikroskobik canlılar yaşayamazlar.

                                        Isıtma işlemidir. Süt gibi besinler belirli bir dereceye kadar ısıtılarak içindeki
                    Pastörize etmek
                                        mikroorganizmaların çoğalması ve besinlerin bozulması engellenir.


                  BESİN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
                  •  Üretim tarihine bakmalıyız.
                  •  Son kullanma tarihine bakmalıyız.
                  •  Raf ömrüne dikkat etmeliyiz.
                  •  Satın aldığımız besinlerin paketlerinin yırtık olmamasına dikkat etmeliyiz.
                  •  TSE damgasına dikkat etmeliyiz.
                  •  Sebze ve meyvelerin çürük olup olmadığını kontrol etmeliyiz.

                  UYARI: Besinlerle ilgili herhangi bir sorun yaşadığımızda Alo 174 Gıda Hattı’nı aramalıyız.





               Kazanım Etkinlik-1
               Kazanım Etkinlik-1
             Aşağıdaki ifadelerden doğru olanlara ‘D’’ yanlış olanlara ‘’Y’’ yazınız.


              Sağlıklı bir yaşam için besinlerin tazeliğine ve doğallığına dikkat etmeliyiz.

              Tüm besinlerin belli bir ömrü vardır.

              Katkı maddeleri vücuda zarar vermediğinden katkı maddeli ürünleri tüketebiliriz.


              Dondurulmuş besinler satın alırken donu çözünmüş ürünleri almalıyız.

                                                                   33                          4. SINIF Modüler Fen Bilimleri
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38