Page 33 - 4. SINIF MODULER FEN BILGISI-BASKI(240724)
P. 33
2.ÜNİTE Besinlerimiz
2.ÜNİTE
Besinlerimiz
ROBO X‘LE ÖĞRENELİM
ROBO X‘LE ÖĞRENELİM
DOĞAL BESİNLER
Sağlıklı bir yaşam için yediğimiz besinlerin taze ve doğal olması gerekir. Sağlıklı beslenmenin ilk şartı
gıdaları en doğal haliyle (tarladan sofraya) tüketmektir. Bu yüzden tüketeceğimiz besinleri seçerken, satın
alırken, pişirirken ve saklarken (muhafaza) çok dikkatli olmalıyız.
BESİNLERİ SAKLAMA YÖNTEMLERİ
Tuzlama Tuzlanan besinler sağlıklı bir ortamda saklanırsa bozulmaz.
Besinlerin bünyesinde bulunan suyun uçurulması yani kurutma ile besinler-
Kurutma
deki mikroorganizmalar işlevsiz hâle gelir.
Dondurma işlemi ne kadar düşük sıcaklıkta olursa meyve ya da sebzeler
Dondurma hücrelerinden o kadar az su kaybeder. Böylece dokularının bozulması da
engellenmiş olur.
Besinler teneke veya cam kaplar içerisinde yüksek sıcaklıktaki su içerinde
Konserve
bekletilir.Böylece mikroskobik canlılar yaşayamazlar.
Isıtma işlemidir. Süt gibi besinler belirli bir dereceye kadar ısıtılarak içindeki
Pastörize etmek
mikroorganizmaların çoğalması ve besinlerin bozulması engellenir.
BESİN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
• Üretim tarihine bakmalıyız.
• Son kullanma tarihine bakmalıyız.
• Raf ömrüne dikkat etmeliyiz.
• Satın aldığımız besinlerin paketlerinin yırtık olmamasına dikkat etmeliyiz.
• TSE damgasına dikkat etmeliyiz.
• Sebze ve meyvelerin çürük olup olmadığını kontrol etmeliyiz.
UYARI: Besinlerle ilgili herhangi bir sorun yaşadığımızda Alo 174 Gıda Hattı’nı aramalıyız.
Kazanım Etkinlik-1
Kazanım Etkinlik-1
Aşağıdaki ifadelerden doğru olanlara ‘D’’ yanlış olanlara ‘’Y’’ yazınız.
Sağlıklı bir yaşam için besinlerin tazeliğine ve doğallığına dikkat etmeliyiz.
Tüm besinlerin belli bir ömrü vardır.
Katkı maddeleri vücuda zarar vermediğinden katkı maddeli ürünleri tüketebiliriz.
Dondurulmuş besinler satın alırken donu çözünmüş ürünleri almalıyız.
33 4. SINIF Modüler Fen Bilimleri