Page 29 - 4. SINIF MODULER FEN BILGISI-BASKI(240724)
P. 29

2.ÜNİTE                                                                                 Besinlerimiz
                   2.ÜNİTE
                                                                                                           Besinlerimiz

                                                                                   ROBO X‘LE ÖĞRENELİM
                                                                                   ROBO X‘LE ÖĞRENELİM
                                                        BESİNLER VE İÇERİKLERİ

                  Hayatımızı sürdürebilmek için yediğimiz ve içtiğimiz maddelere besin denir. Beslenme ise besinlerin vücuda alın-
                  ma şeklidir. Kaynağına göre besinleri üç grupta toplayabiliriz.
                  1.  Bitkilerden elde ettiğimiz besinler.
                  2.  Hayvanlardan elde edilen besinler
                  3.  Tuz ve su içerisinden alınan besinler.
                  Besinlerin içinde vücudumuz için gerekli olan maddeler vardır. Bu maddelere besin içerikleri denir.
                  1.   Karbonhidratlar:
                  * Karbonhidratlar, vücudumuza enerji veren besin içerikleridir.
                  * Ekmek, elma, şeker pancarı, üzüm, muz, patates, buğday, yulaf ve pirinç gibi tahıllarda bulunur.
                  2.   Yağlar:
                  * Yağlar, karbonhidratlardan daha fazla enerji veren besin içerikleridir.
                  * Vücut sıcaklığının korunmasında  vücudun darbelere karşı korunmasını sağlar.
                     - Zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, fındık yağı, soya yağı, kanola yağı bitkisel yağlardır.
                  3.   Proteinler:
                  *   Proteinler, vücudumuza yapıcı - onarıcı besin içerikleridir.
                  *   Proteinler;
                  a) Büyüme ve gelişmede, (-) Yaraların onarılmasında b) Vücudumuzun mikroplara karşı dirençli olmasında, c) Saç-
                  larımızın ve tırnaklarımızın uzamasında, d) Kırılan kemiklerimizin iyileşmesinde rol alır.
                  * Et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, nohut, mercimek, fasulye, fındık, fıstık, badem ve ceviz protein bakımından
                  zengin besin içerikleridir.
                  4.   Vitaminler:
                  * Vitaminler; düzenleyici olarak  vücudumuzun mikroplara karşı dayanıklılığını arttırarak bizi hastalıklardan korur.
                  * Vitaminlerin A, B, C, D, E, K isimlerinde farklı çeşitleri vardır.
                  5.   Su: Vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapan su atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
                  6.  Minareller: Vücudumuzda; kemik ve dişlerimizin güçlenmesinde,  yaralarımızın iyileşmesinde,
                   kaslarımızın düzenli çalışmasında görevlidir.





               Kazanım Etkinlik-1
               Kazanım Etkinlik-1
             Aşağıda numaralandırılmış  görselleri inceleyerek hangi besin grubunda olduğunu yazalım.

                 1             2              3              4              5              6              7










                    1.              2.             3               4              5               6              7






                                                                   29                          4. SINIF Modüler Fen Bilimleri
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34