Page 65 - 2OKUMA
P. 65

BİN YILLIK MİRAS



                 Gelişen teknolojinin getirdikleri olduğu gibi götürdükleri de var.
           Pek çok el sanatı bu sebeple yok olamaya devam ediyor. Fakat bu

           teknolojiye karşı direnen kültür ögelerinin olması insana ümit veriyor.

           Kayseri’de bin yıllık geleneğin ürünü kök boyalı Yahyalı halısı, makine
           halısına karşı direnmeyi sürdürüyor.


                 Yahyalı halısı ülkemizde üretilen el dokuma halıların en ünlüsü-
           dür. Ülkemizin her yerinde ve özellikle Avrupa'da tanınmaktadır.

                 Bu  halılarda  Toros  dağlarında  otlatılan  koyunların  yünleri  de

           var,  dağda  bayırda  yetişen  bitkilerin  rengi  de.  Halının  en  önemli

           özelliği yünden yapılması ve ipliklerin kök boyası ile boyatılmasıdır.
           Kadınlar, yapağı yani işlenmemiş yünü alır akarsularda temizlerler.

           Bu yünleri çıkrık ve kirman ile eğirerek iplik haline getirirler. Bu ip-
           likleri doğadaki bitkilerden elde ettikleri kök boyaları ile boyarlar.

           Çamur, asma yaprağı, ceviz kabuğu, ceviz yaprağı gibi malzemeleri

           ip boyamasında kullanırlar. Örneğin gri iplik yapmak için balçık ça-
           muru, kahverengi yapmak için cevizin yeşil kabukları, yeşil zeytin rengi

           için nane yaprakları kullanırlar. Kırmızı renk için ise kök boya bitkisi

           kullanılır.

                 Şöyle ki “bayrak kırmızısı” kök boyadan elde ediliyor. Daha son-

           ra bu renk Dünya'da Türk kırmızısı olarak tanınıyor.

                 Kayseri’deki bin yıllık mirasımızı korumalıyız. Halı deyip geçmeyin

           bu halı el emeğinin alın terinin ürünü Yahyalı halısı!


















                                       (Kayseri kök boyalı Yahyalı halısı)


                                                       65
   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70