Page 24 - 4SINIF HAFTALIK FOY OZETLER(020824)_240805_215038
P. 24

FEN BİLİMLERİ
                                                           FEN BİLİMLERİ
                     Canlılar  hayatlarını  devam  ettirebilmek  için  enerjiye  ihti-
             yaç duyarlar. Vücudumuz için gerekli olan bu enerji tüketilen be-
             sinlerden  sağlanır. Aldığımız besinlerin  taze olması gereklidir.

             Canlıların  tükettikleri  besinlerin  bir kısmı canlıların  gelişimlerine

             katkı sağlarken bir kısmı da canlıların yaşamlarını devam ettirme-
             leri için kullanılır. Besinler iki farklı şekilde elde edilir. Bazı besinler
             bitkilerden elde edilir. Nohut, fasulye, dereotu, bitkisel besinlere örnek verilebilir. Bazı besinler ise

             hayvanlardan elde edilir. Bunlara et, süt, bal, balık, peynir örnek verilebilir. Vücudumuz için hem

             bitkisel hem de hayvansal besinlerden yeteri kadar almalıyız. Besinlerin içeriklerinde sağlığımız için
             gerekli maddeler bulunur. Bu maddelere besin içerikleri denir.
             Proteinler: Düştüğümüzde, kolumuz ya da parmaklarımız incindiğinde, vücudumuzda bir yer kana-

             dığında, yaralarımızın ve ağrılarımızın bir süre sonra iyileştiğini fark ederiz. Vücudumuzda oluşan

             kesik ve kırıklarda hasar gören yapıları onarmada proteinler görevlidir. Proteinler vücudumuzda
             yapıcı ve onarıcı olarak görev almaktadır. Saç ve tırnak boyumuzun uzamasında proteinler görevli-
             dir. Vücudumuzu hastalıklara karşı proteinler korur. Çok sık hastalanan kişilerin vücutlarında yeteri

             kadar protein yoktur. Proteinler ayrıca zeka gelişiminde de etkilidir. Dengeli ve yeterli bir büyüme

             için vücuda yeteri kadar protein alınmalıdır. Özellikle anne adaylarının yeterli miktarda protein tü-
             ketmeleri bebeklerini sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. Proteinler et, süt ve süt ürünlerinde,
             mercimek, nohut gibi baklagillerde, badem, ceviz gibi kuruyemişlerde fazladır.

             Karbonhidratlar: Vücudumuzun enerji ihtiyacını öncelikli olarak karbonhidratlardan sağlarız. Gün-

             lük hayatta spor yapanlar, bedensel güç gerektiren işlerde çalışanların enerjiye ihtiyaçları vardır.
             Bu işlerde çalışanlar öncelikli olmak üzere  tüm bireyler yeteri miktarda karbonhidrat almalıdırlar.
             Fazla alınan karbonhidrat vücutta yağ olarak depolanır ve obeziteye sebep olur. Obezite çoğu has-

             talığın sebebidir. Mısır, yulaf, pirinç, arpa, makarna, muz, ekmek, bal, üzüm, patates karbonhidrat

             bakımından zengin yiyeceklerdir. Bu yiyeceklerden yeterli miktarda tüketerek vücudumuz için yeterli
             miktarda enerji sağlayabiliriz.
             Yağlar: Vücudumuz enerji ihtiyacını öncelikli olarak karbonhidratlardan, karbonhidratların yeterli

             olmaması durumunda yağlardan karşılamaktadır. Zor durumlar için ihtiyaç fazlası karbonhidratlar

             yağ olarak depolanır. Derimizin altında ve belli bölgelerde depolanan yağlar vücudumuz ihtiyaç
             duyduğunda kullanılır. Bu yağlar aynı zamanda vücudu darbelere ve soğuğa karşı korur. Kış uyku-
             suna yatan hayvanlar yaz boyunca depoladıkları yağları uyku süresince kullanırlar. Yağlar bitkisel

             ve hayvansal ürünlerden elde edilir. Bitkisel yağlara örnek olarak zeytin, susam, ayçiçek, fındık, fıstık

             soya, mısır, pamuk, kanola yağları örnek gösterilebilir.Hayvansal yağlara örnek olarak süt, et, tere-
             yağı gösterilebilir.


              Haftalık Ödev Föyü Özetler / 6. Hafta              24
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29