Page 24 - 4SINIF HAFTALIK FOY OZETLER(020824)_240805_215038
P. 24
FEN BİLİMLERİ
FEN BİLİMLERİ
Canlılar hayatlarını devam ettirebilmek için enerjiye ihti-
yaç duyarlar. Vücudumuz için gerekli olan bu enerji tüketilen be-
sinlerden sağlanır. Aldığımız besinlerin taze olması gereklidir.
Canlıların tükettikleri besinlerin bir kısmı canlıların gelişimlerine
katkı sağlarken bir kısmı da canlıların yaşamlarını devam ettirme-
leri için kullanılır. Besinler iki farklı şekilde elde edilir. Bazı besinler
bitkilerden elde edilir. Nohut, fasulye, dereotu, bitkisel besinlere örnek verilebilir. Bazı besinler ise
hayvanlardan elde edilir. Bunlara et, süt, bal, balık, peynir örnek verilebilir. Vücudumuz için hem
bitkisel hem de hayvansal besinlerden yeteri kadar almalıyız. Besinlerin içeriklerinde sağlığımız için
gerekli maddeler bulunur. Bu maddelere besin içerikleri denir.
Proteinler: Düştüğümüzde, kolumuz ya da parmaklarımız incindiğinde, vücudumuzda bir yer kana-
dığında, yaralarımızın ve ağrılarımızın bir süre sonra iyileştiğini fark ederiz. Vücudumuzda oluşan
kesik ve kırıklarda hasar gören yapıları onarmada proteinler görevlidir. Proteinler vücudumuzda
yapıcı ve onarıcı olarak görev almaktadır. Saç ve tırnak boyumuzun uzamasında proteinler görevli-
dir. Vücudumuzu hastalıklara karşı proteinler korur. Çok sık hastalanan kişilerin vücutlarında yeteri
kadar protein yoktur. Proteinler ayrıca zeka gelişiminde de etkilidir. Dengeli ve yeterli bir büyüme
için vücuda yeteri kadar protein alınmalıdır. Özellikle anne adaylarının yeterli miktarda protein tü-
ketmeleri bebeklerini sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. Proteinler et, süt ve süt ürünlerinde,
mercimek, nohut gibi baklagillerde, badem, ceviz gibi kuruyemişlerde fazladır.
Karbonhidratlar: Vücudumuzun enerji ihtiyacını öncelikli olarak karbonhidratlardan sağlarız. Gün-
lük hayatta spor yapanlar, bedensel güç gerektiren işlerde çalışanların enerjiye ihtiyaçları vardır.
Bu işlerde çalışanlar öncelikli olmak üzere tüm bireyler yeteri miktarda karbonhidrat almalıdırlar.
Fazla alınan karbonhidrat vücutta yağ olarak depolanır ve obeziteye sebep olur. Obezite çoğu has-
talığın sebebidir. Mısır, yulaf, pirinç, arpa, makarna, muz, ekmek, bal, üzüm, patates karbonhidrat
bakımından zengin yiyeceklerdir. Bu yiyeceklerden yeterli miktarda tüketerek vücudumuz için yeterli
miktarda enerji sağlayabiliriz.
Yağlar: Vücudumuz enerji ihtiyacını öncelikli olarak karbonhidratlardan, karbonhidratların yeterli
olmaması durumunda yağlardan karşılamaktadır. Zor durumlar için ihtiyaç fazlası karbonhidratlar
yağ olarak depolanır. Derimizin altında ve belli bölgelerde depolanan yağlar vücudumuz ihtiyaç
duyduğunda kullanılır. Bu yağlar aynı zamanda vücudu darbelere ve soğuğa karşı korur. Kış uyku-
suna yatan hayvanlar yaz boyunca depoladıkları yağları uyku süresince kullanırlar. Yağlar bitkisel
ve hayvansal ürünlerden elde edilir. Bitkisel yağlara örnek olarak zeytin, susam, ayçiçek, fındık, fıstık
soya, mısır, pamuk, kanola yağları örnek gösterilebilir.Hayvansal yağlara örnek olarak süt, et, tere-
yağı gösterilebilir.
Haftalık Ödev Föyü Özetler / 6. Hafta 24