Page 126 - 77 türkçe
P. 126

TÜRKÇE TESTİ



                Yiyeceklerin tadı eskiden daha mı güzeldi? Bu soruyu muhtemelen bir iki kez duymuşsunuzdur. Yiyeceklerin, özellikle de
                meyve sebzelerin eskisi gibi olmaması, bazen sağduyu şeklinde ortalıkta dolanıp duran şeylerden biri. Maalesef zamanda
                geriye gidemiyor ve 1960’ların semt pazarından bir çilek alıp, onu bugünkü süpermarketlerde bulunan çileklerle karşılaştı-
                ramıyoruz. Bunu yapabilseydik bile, günümüzdeki çileklerin onlarca yıl önceki taze bir çilekten daha tatsız olduğunu herkes
                kabul etmeyebilirdi. Tat, bazı bakımlardan epey nesnel bir olgu. Günümüzde bilinen beş tür tat bulunuyor. Yiyecek yediğimiz
 YINCILIK
                zaman, çeşitli almaç veya reseptörler (tat alma cisimcikleri) bu tatlara yanıt veriyor ve beyne neler olduğuyla ilgili bir sinyal
                gönderiyor. Fakat tat, diğer yönlerden kafa karıştırıcı derecede öznel olabilir. Belirli tipteki sağlık durumlarının yanı sıra ruh
                haliniz ile diğer bir sürü çevresel ya da genetik unsur da tat duyunuzu zayıfl atabilir. Örneğin bazı insanlar acı tatlara karşı
                daha hassastır ve tadı özellikle acı olan yiyecekleri hoş bulmazlar. Üstelik bu durum, genelde bu kişilerin genetiğiyle ilgili-
                dir: Acı tatlara karşı daha hassas olan bazı kişiler acılığı daha fazla algılamalarını sağlayan TAS2R38 isimli bir gen taşır.
                Tat alma cisimcikleriniz de siz büyüdükçe değişir. En önemlisi de bazı bulguların, sahip olduğumuz tat alma cisimciklerinin
                sayısının biz yaşlandıkça azaldığını ve yanımızda kalanların ise boyutlarının ufaldığını göstermesi. Tüm bunlar, bu beş tadı

                tespit etme kabiliyetimizi etkileyebilir ve yiyeceklere yönelik algımızı değiştirebilir.
                                                                               YINCILIK

                                                             (18 ve 19. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.)
            18. Yazara göre hangisi yiyecekleri algılamamızı etkileyen kişisel unsurlardan birisi değildir?



                A) Reseptörler                                        B) Ruh halimiz
                C) Sağlık durumumuz                                   D) Yaş
 A                                                                       A


                                                                    Y
 Y          19.  Yazara göre yiyeceklerin tadını eskiye göre daha iyi algılayamamamızın ana sebebi nedir?

 VİTİKLİ
                A)   Reseptörlerin bozulması
                B)   Reseptörlerin sayısının azalması
                C)   Reseptörler ile beyin arasındaki uyuşmazlık
                D)   GDO’lu ürün kullanımı





            20.                    VİTİKLİ
                                                 Cümle                        Alan
                          I   Öğrenciler 29 Ekim için şiir yazdı.          Müzik
                          II  Bugün pi sayısının değerinin 3 olduğunu öğrendim. Matematik
                          III  Dayım sigara içmekten kanser olmuştu.       Tıp
 MA             Tabloda numaralandırılmış cümlelerde geçen altı çizili terim anlamlı sözcüklerden hangisinin ait olduğu alan yan-
                  MA
                                                                           Futbol
                              Maçta gol olmayınca berabere bitti.
                          IV



                lış gösterilmiştir?


                A) I                    B) II                     C) III                      D) IV

            7S-2D-T4-4                                           7
   121   122   123   124   125   126   127