Page 88 - 4SINIF HAFTALIK FOY OZETLER(020824)_240805_215038
P. 88
FEN BİLİMLERİ
FEN BİLİMLERİ
Yukarıdaki eşyaları karışımları birbirinden ayırmak için kullanırız. Makarna piştikten sonra su
ve makarnayı birbirinden ayırmak için makarna süzgecini kullanırız. Sıvı olan su aşağıda kalırken
katı olan makarna süzgeçin üzerinde kalır. Su ile kuru çay karışımını birbirinden ayırmak için çay
süzgeci kullanırız. Kuruçay süzgecin üzerinde kalırken su süzgeçin aşağısında kalarak birbirinden
ayrılır. Ekmek yapmak için kullandığımız unun içinde olabilecek yabancı maddeleri ondan ayırmak
için un eleği kullanırız. Yabancı maddeler eleğin üst kısmında kalırken un eleğin altında kalır ve
karışımı birbirinden ayırmış olur. Düğme ve toplu iğne karışımını ayırmak isteyen terzi mıknatıs kul-
lanarak toplu iğneleri mıknatıs ile çeker ve düğmeler ile toplu iğneler birbirinden ayrılmış olur.
Eleme Yöntemi: Farklı büyüklükteki katıları birbirinden ayırmak için ele-
me yöntemini kullanırız. Tuz ve pirinç karışımında ikisi de farklı büyük-
lükteki katılar olduğu için eleme yöntemi kullanarak bu iki maddeyi bir-
birinden ayırabiliriz.
Süzme Yöntemi: Katı ve sıvı karışımları birbirinden ayırmak için süzme
yöntemini kullanırız. Pirinç - su, makarna - su, mercimek - su katı - sıvı
karışımlarını süzme yöntemini kullanarak birbirinden ayırabiliriz .
Mıknatıs ile Ayırma Yöntemi: İçinde mıknatıs tarafından çekilebilecek
maddelerin olduğu karışımları mıknatıs kullanarak birbirinden ayı-
rabiliriz. Demir tozu - kum karışımı mıknatıs kullanılarak birbirinden
kolayca ayrılabilir.
Haftalık Ödev Föyü Özetler / 22. Hafta 88