Page 79 - 3.SINIF HAFTALIK FOY OZETLER
P. 79
T BİLGİSİ
HAYAT BİLGİSİ
A
Y
HA
Doğal, temiz, sağlıklı ürünlerle beslenmeye doğal beslenme denir. Doğal beslenirken her
çeşit besinden alarak dengeli beslenmeliyiz. Beslenme öğünlerini atlamadan düzenli bes-
lenmeliyiz. Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek besin değerleri açısından önemlidir.
Yapay gıdalardan özellikle de içeriğinde katkı maddesi olan ürünlerden uzak durmalıyız.
Sağlıksız beslenme farklı hastalıklara neden olabilir. Beslenirken de besin israfı bilhassa ek-
mek israfından kaçınmalıyız. Besinlerimiz taze olmalıdır. Sigara alkol uyuşturucu gibi zararlı
maddeler sağlığımızı bozar.
DÜZENLİ BESLENME
1. Kahvaltı 2. Öğle yemeği 3. Akşam yemeği
Çölyak: Glutene duyulan hassasiyet
Diyabet: Şeker hastalığı
Obezite: Düzensiz ve dengesiz beslenmenin sonucunda
kilo fazlalığı
Besin Zehirlenmesi: Gıdaların mideyi bozma hali
Zayıflık: Vücut ağırlığının normalin altında olması
Besin Alerjisi: Farklı besin türlerine vücudun tepki vermesi
Yetersiz Beslenme: Yiyecek azlığı sonucu beslenememe
Kalp Yetmezliği: Dengesiz beslenme özellikle de yağlı yiyecekler yanında sigara alkol vb.
zararlı maddelerin neden olduğu hastalıktır.
GIDA TÜRLERİ
YAPAY GIDALAR DOĞAL GIDALAR
Bisküvi, çikolata, makarna Elma, ıspanak, karpuz
79 3. Sınıf